Мартеница

На 1-ви март с идването на баба Марта, ние българите, където и да се намираме по света празнуваме денят, в който за здраве се закичваме с мартеница. Мартеницата е символ на здраве, дълголетие, щастие и изобилие. Прави се от усукани вълнени червени и бели конци, които се завързват на китката или на ревера на якето. Белият цвят символизира чистотата и радостта, а червеният здравето и жизнеността. Мартеница се носи, до момента, в който се види щъркел. Закача се на цъфнало дръвче или се слага под камък.

Според поверието баба Марта е митологичен фолклорен персонаж. Тя е по-малката сестра на голям Сечко(януари) и малък Сечко(февруари). Баба Марта е люта, защото братята ѝ често я разгневяват. Всички знаем, за променливото време през месец март, което се дължи на променливите настроения на баба Марта. Когато се ядоса, навън е студено и мразовито, а когато е щастлива, е топло и приятно.

мартеница
мартеница

Легенди за мартеница

Съществуват няколко легенди за това, как е възникнала мартеницата. Ще ви разкажа една от тях. Великият кан Кубрат, канът на всички българи, е заръчал на своите петима синове – Бат Баян, кан(ас) Котраг, кан(ас) Аспарух, кан(ас) Кубер и кан(ас) Алцек, да останат заедно и никога да не се разделят. Малко преди смъртта си кан(ас) Кубрат повикал всички свои синове. Дал на най-големият си син, Бат Баян, една пръчка, която му наредил да счупи. Той не се затруднил да я прекърши с лекота. Когато обаче се опитал да счупи цял сноп с пръчки, не успял. По този начин, мъдрият Кубрат дал нагледен пример на синовете си, че когато са заедно, никой враг не може да ги победи.

Синовете на Кубрат, обаче, не послушали бащината воля и се пръснали в различни краища на света. Хазарите успели да пленят сестрата на 5мата братя – Хуба. Хазарският кан Ашина поискал от братята да го признаят за техен владетел и в замяна щял да освободи земите на българите и да пусне от плен Хуба. Бат Баян признал хазарското владичество и останал при сестра си. Останалите братя тръгнали да търсят свободни земи . Котраг се отправил на север, а Аспарух, Кубер и Алцек на юг. Те успели тайно да се уговорят с Баян и Хуба, че когато открият новите земи, ще им изпратят послание.

Скоро при Хуба долетял гълъб със завързан златен конец. Хуба и бат Баян успели да избягат, така както са се разбрали с Аспарух. Стигнали обаче до брега на реката и незнаели как да продължат. Единствено гълъба можел да ги упъти. Баян взел бяло кълбо и с него Куба завързала единият край за крачето на птицата. В този момент дошли хазарите и пронизили Баян. Кръвта му обагрила белият конец. Току пристигнал и Аспарух с воините си и хазарите побягнали уплашени. Успял да преведе брат си и сестра на другия край на реката. кан Аспарух признал пред своите воини, че той и братята му не са изпълнили завета на великия си баща Кубрат. Завързал обагрения в червено конец с белия конец от другата страна. Закичил всички войници с червено-белите нишки и заръчал никога да не се късат, за да може тази окървавена нишка завинаги да свързва българите.

Как почитаме 1-ви март

Друг празник, празнуван в началото на пролетта, е кукерството. На 1-ви март, ние българите, завързваме на ръцете си червено-бели конци, за да помним заветите на великите ни предци и никога да не се разделяме, където и да се намираме. Споделям Ви и един интересен начин за направа на мартеници. Може да зарадвате свои близки и приятели с оригинално направени мартеници, от български конци. С настъпването на баба Марта, се възвестява и идващата Пролет.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.