Домашно краве масло
Една от любимите ни закуски сутрин, с кафе или чай, е филийка намазана с краве масло. Какво по-хубаво от това да е домашно приготвено краве масло. Онова масълце, което е с неподправен вкус и мирис и което се разтапя по жълтеникаво-кафеникавата препечена филийка.
В България все още са останали места, където е запазен автентичен уред за “биене” на масло от прясно мляко. Нарича се буталка. Гостоприемни домакини могат на драго сърце да Ви разкажат как и техните баби и дядовци са използвали този уред.
Как изглежда уреда за биене на краве масло
Какво всъщност представлява този уред? Той е с диаметър около 20 см и висок около 1м. дървено каче ( леко стеснено в горния край). Името на уреда произлиза от глагола бутам – буталка. Процеса по добиване на масло е посредством енергични движения на буталото и силен натиск.

Ето и други храни – краве сирене и краве мляко, приготвяни по традиционен начин, според нашите български обичаи.