Домашно кисело мляко
Гъсто и невероятно вкусно е автентичното кисело мляко. Всички знаем за неповторимите вкусови и хранителни качества на този традиционен български продукт. На достойнствата на киселото мляко се възхищават дори японците… В неподправена “селска” битова атмосфера, домакините ще ни приготвят киселото мляко. За целта използват домашно прясно мляко, изцедено от кравите, които сами отглеждат в двора си и които разбира се, хранят напълно екологично – с трева. Към прясното мляко добавят и закваска, след което го оставят да се закваси в буркани за 4-6 часа, завити в родопско одеяло, за да се задържи температурата в рамките на няколко часа.
Натурално кисело мляко vs купено от магазина
Всеки от нас може да си го приготви и в домашна обстановка, не отнема много време. Неповторим е вкусът на натуралното “кисело” мляко. Всеки човек би могъл да усети различните вкусове качества на домашно приготвеното кисело мляко. Ако веднъж сте го опитали, напълно безвкусно ще Ви се стори киселото мляко от магазина. Продуктът с натурална закваска е с малък срок на годност, заради съдържанието на жива закваска. Не така обаче стои въпроса с купените кисели млека. Престояли в хладилник, дори отворени след месец, те имат същия вид. Защо ли? Когато човек уважава хранителните си навици и добрия баланс на организма, ще предпочете да консумира домашно приготвеното кисело мляко.
Ако сме разпалили любопитството Ви, как се приготвя домашно кисело мляко, може да прочетете и как се приготвя домашно краве масло.