Българско вино – сортове и дегустация
Едно от нещата, с което можем да се гордеем е руйното българско вино. Виното е субстанция, която свързва духа и природата, тялото и душата. Традиционен български празник е този на виното.
Хубавото и качествено българско вино, спокойно може да се сравни със симфония, с картина, с една добра книга. Като всяко произведение на изкуството, то съдържа в себе си история, култура, нрави.
Правени са редица изследвания, които доказват, че употребата на вино(по специално – червеното) в умерени количества, действа благоприятно върху човешкото здраве.
Сортове български вина
- Букет – получен чрез кръстосване на сортове мавруд и Пино Ноар. От него се прозвеждат десертни и трапезни вина.
- Гъмза – винен сорт грозде, разпространен предимно в Северозападна България. Вината от този сорт са с яркочервен рубинен цвят и плодов аромат.
- Димят – къснозреещ винен и десертен сорт. Отличава се с висок добив – около 2000 кг от декар лозя.
- Мавруд – традиционен български сорт червено грозде. Смятан за един от най-висококачествените наши сортове. Разпространен е основно в района на Асеновград. Има наситен рубинен цвят.
- Червен мискет – стар български винен сорт, разпространен в цялата страна. На първо място е по-устойчивост от измръзване и с това превъзхожда редица чужди винени сортове.
- Памид – най-разпространеният сорт в миналото, който е подходящ, както за направа на вино, така и за консумация в прясно състояние. От него се получават светлочервени трапезни вина, годни за консумация непосредствено след ферментация.
- Ранна мелнишка лоза – винен сорт грозде, разпространен единствено в района на Сандански. Устойчив на замръзване, с наситен рубинен цвят.
- Рубин – червен винен сорт грозде, получен чрез кръстосване на сортовете Небиоло и Сира. От него се правят трапезни и сладки вина, които се отличават с високо качество. Имат наситен тъмночервен цвят.
- Руен – винен сорт грозде, който е селектиран в гр.Пловдив чрез кръстосване на сортовете Широка мелнишка лоза и Каберне совиньон. Тъмночервени са вината, които се приготвят от този сорт
- Широка мелнишка лоза – червен сорт грозде, отглеждан в района на Мелник и Сандански. Не се среща на други места. Вината от този сорт са с наситен черешов цвят.
Дегустация
Има особени моменти при дегустацията на българско вино, които предизвикват усещане за простота и хармония, концентриране в настоящия момент и успокояване на ума.
От особено значение е преди ритуала по отпиване на глътка вино, да се забави темпото, да се успокои мисълта и човек да не се тревожи за нищо. По този начин, вниманието на човек се фокусира точно в този момент. На дневен ред е само.. виното, с изящните извивки на бутилката и красивия дизайн на етикета. Изкуството, наречено дегустация на вино, цели и отърсване от предварителните ни очаквания и предразсъдъци. По този начин се доближава до някои видове медитации, като крайна цел – достигане до пълно отпускане и състояние на нирвана.
В началото, заглеждайки се във виното в чашата, е редно човек да се замисли дали има предварителни очаквания за него. Ако такива съществуват, е необходимо на момента да се отърси от тях и да изостри възприятията си.
След пълно осъзнаване, следваща стъпка е виното да бъде подушено, да бъде почувствано с всички сетива. Да си зададем въпроса ароматите, които усещаме, какви асоциации предизвикват у нас.
Отпиване на виното – истински ритуал
На следващ етап, вдигаме чашата и бавно отпиваме. Важно е да обърнем внимание( и дори да си запишем) :
- Вкусовете, които сме усетили – сладко, горчиво, кисело. Кой от тях кога се появява, по какъв начин се комбинират и кой е най-интензивен
- Продължителност и интензивност на усещанията – кое усещане кога се появява и приключва, каква е продължителността им.
- Допирът на виното с небцето – важно е да си дадем сметка дали виното е сочно или изсушава устата, по какъв начин го усещаме.
След като сме преглътнали с наслада, усещаме ли липсата на виното и поражда ли се желание да отпиваме отново и отново… до пълното пресушаване на бутилката.
Веднъж преминал процеса по дегустация, човек би могъл много по-лесно да усеща вкусът и аромата на виното. Осъзнатото и с фокусиране в настоящия момент, консумиране на напитката на боговете, е едно ново и изпълнено с наслада преживяване.